Måling af biodiversitet
Region Midtjylland har fokus på at måle biodiversitet og effekten af de indsatser, der bliver sat i gang.
Behov for måling
I de seneste år er der kommet stor fokus på biodiversitet og på at måle biodiversitet. Måling af biodiversitet er komplekst, og man har tidligere kun målt biodiversiteten i beskyttede naturområder.
Det er dog tydeligt, at der er et stort behov for at foretage måling af biodiversiteten ikke alene i naturområder men også af habitater i byer og i det åbne land.
En af anbefalingerne fra Regionalpolitisk forum om biodiversitetskrisen er, at det er nødvendigt, at der udvikles et standardiseret overvågningssystem til måling af biodiversitet.
Formålet er at give et mål for, hvordan biodiversiteten udvikler sig over tid i forskellige habitater, som byer, det åbne land, råstofgrave landbrugsarealer, naturområder m.m.
Kortlægning af naturens tilstand
Der har i en årrække været fokus på kortlægning af naturens tilstand, og der er udviklet en række metoder til monitorering af tilstanden i netop naturområder:
- Kommunerne kortlægger udbredelse og tilstand af beskyttede naturarealer omfattet af Naturbeskyttelses lovens §3.
- Staten kortlægger og vurderer tilstanden af naturtyper og udvalgte arters levesteder inden for de udpegede EU habitatområder.
Overvågningen har dels fokus på at afgrænse naturtypernes (heder, klitter, overdrev, moser, enge mm.) udbredelse, men også indsamle viden og data, så der kan foretages en konkret måling af de enkelt områders naturtilstand eller biodiversitet.
Måling af biodiversitet i byer
De seneste år er der også opstået ønsker om også at kunne måle på biodiversiteten i byer og andre bebyggede områder.
Århus Universitet har derfor sammen med en række samarbejdspartnere sat projektet UrbanBioScore i gang, som skal udvikle en metode til monitorering af biodiversiteten i byområder.
Data indsamles i Region Midtjylland
Region Midtjylland har ved biodiversitetsprojekter på regionens egne arealer, benyttet sig af metoden:
- Baselinedata: Der bliver indsamlet data til at beskrive de pågældende områders tilstand, inden der sættes indsatser i værk, der skal forbedre biodiversiteten, også kaldet baselinedata.
- Opfølgning: Der bliver fuglt op med dataindsamling, der gør det muligt at foretage en sammenligning af om de indsatser, der er sat i gang, har virket.
Data fra regionens indsatser på egne arealer vil sammen med øvrige data indsamlet efter den samme metode i andre projekter efterfølgende kunne indgå i det videre arbejde med udarbejdelse af et egentligt biodiversitetsindeks for bynatur.