Regionens arbejde med biodiversitet
Her kan du læse om, hvordan vi arbejder med at forbedre biodiversiteten.
Biodiversitet i Region Midtjylland
Biodiversiteten er truet, fordi vi bruger vores natur til andre formål:
- Næsten 75 procent af Region Midtjyllands areal er optaget af landbrug, infrastruktur og bygninger.
- Når store områder optages af landbrug eller bebygges med veje, boliger og industri, bliver der mindre sammenhængende natur, som er afgørende for biodiversiteten, fordi der mangler levesteder for planter og dyr.
- På samme tid skal vi forebygge og tilpasse os de klimaforandringer som vil komme.
Anbefalinger fra Regionalpolitisk forum
Det regionalpolitiske forum for biodiversitetskrisen har udarbejdet konkrete forslag til at udbrede og fremme biodiversiteten i regionen.
Fokus har været på at skabe flere grønne korridorer på tværs af administrative grænser, sikre god bynatur, forbedre forholdene for en varieret artssammensætning i det åbne land og gøre det mere attraktivt at investere i natur og biodiversitet.
Se anbefalingerne fra Regionalpolitisk forum om biodiversitetskrise (pdf).
Samarbejde om biodiversitet
En væsentlig del af regionens arbejde med biodiversitet foregår i samarbejde med forskellige aktører i det midtjyske område med støtte fra nationale eller internationale fonde eller programmer. Et eksempel på det, er det EU-finansierede projekt BioScape.
Biodiversitetsinitiativet
I forlængelse af anbefalingerne fra det regionalpolitiske forum om biodiversitetskrise, har regionen etableret Biodiversitetsinitiativet.
Ambitionen med initiativet er at skabe rammer for tværgående samarbejde mellem organisationer i det midtjyske. Målet er at beskytte en rig og mangfoldig natur i regionen for fremtidige generationer.
De midtjyske aktører inviteres med i samarbejdet for at udvikle og igangsætte nye projekter, der kan realisere anbefalingerne og løbende dele viden og erfaringer. Projekterne skal fremme biodiversiteten på tværs af kommunale grænser, interesser og sektorer.
Indsatserne i projekterne fokuserer på at understøtte brede projektsamarbejder, overvåge udviklingen i biodiversiteten i regionen, sikre vidensopbygning og opsøge fondsinvesteringer i biodiversitetsfremmende tiltag.