Oprensning i Videbæk

Her kan du se en film om oprensningen i Videbæk.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Baggrund

På industrigrunden Stationsvej 5 i Videbæk var der frem til 2023 en stor forurening med det klorerede opløsningsmiddel TCE (trichlorethylen - C2HCl3).

Virksomheder, der var på adressen frem til 1994, brugte opløsningsmidlerne til affedtning i produktionen af højttalere. Håndteringen gav daglige småspild, ligesom der er kendskab til ét større spild. Gennem årene trængte forureningen ned i jorden, hvor den blev spredt med grundvandet.

Regionen fjernede i 2023 ca. 96% af forureningen ved termisk oprensning med damp. Den resterende forurening udgør ikke en risiko for mennesker og miljø.

Risiko for grundvandet

Videbæks undergrund indeholder godt grundvand, der bruges til drikkevand. Derfor er området ved Videbæk er udpeget som et område med særlige drikkevandsinteresser.

Forureningen på Stationsvej 5 blev på baggrund af flere års undersøgelser vurderet at udgøre en risiko for grundvandsressourcen i området og potentielt for vandindvindingen på Videbæk Vandværk i fremtiden.

Det mest forurenede område er fjernet

Forureningen blev prioriteret til oprensning med politisk vedtagelse i 2021. I oktober 2022 startede de fysiske forberedelser på lokaliteten til at fjerne det mest forurenede område ved termisk oprensning.

I maj måned 2023 stod afværgeanlægget klar, og oprensning blev straks opstartet. Selve oprensningen tog knap 6 uger.

I oprensningsperioden blev ca. 110 kg chlorerede opløsningsmidler, ca. 96 % af forureningen, fjernet. Den 7. december 2023 blev området leveret tilbage til grundejer, og i sommeren 2024 reetableres de sidste områder på grunden.

Region Midtjylland har herved fjernet risikoen overfor grundvandsressourcen og vandindvindingen i området. Spredningen via kloak, og dermed den potentielle påvirkning af indeluften i ejendommene i området, er også fjernet.

Termisk oprensning med damp

Oprensningen af det mest forurenede område er udført med en termisk metode, hvor damp pumpes ned i jorden for at få temperaturen op over forureningsstoffernes kogepunkt.

På den måde går stofferne over på dampform, hvor de kan samles op. Den opsugede luft er ført igennem i et rensningsanlæg, hvor de klorerede opløsningsmidler er opsamlet og destrueret.

Restforureningen overvåges

I dag findes der kun en lille restforurening, der allerede havde spredt sig med grundvandet.

Region Midtjylland overvåger denne forurening for at sikre, at forureningen ikke i fremtiden vil udgøre en risiko overfor boliger længere nedstrøms. Regionen måler både på forurening i grundvandet og i poreluften (luften mellem jordkornene) over grundvandet.

Samarbejdspartnere i projektet

Grundejer: K/S Videbæk 2001 - Ejer af Stationsvej 5 (Administrator: Advokat Jørgen Lillelund Olsen, Innova Advokatfirma)

Bygherrerådgiver: Bygherrerådgiver WSP

Entreprenør: Arkil

Yderligere:

Videbæk Vandværk     

Ringkøbing-Skjern Kommune 

Scan-Speak A/S - Nuværende lejer på Stationsvej 5

Videbæk Borgerforening

Kontakt en medarbejder

Ida Damgaard

Ida Damgaard

Jordforurening - sagsbehandler

Telefon: 7841 1895

Mobil: 2475 1317

E-mail: iddamg@rm.dk

Henrik Rud Larsen

Henrik Rud Larsen

Jordforurening - sagsbehandler

Telefon: 7841 1910

Mobil: 2485 7966

E-mail: henrik.rud@ru.rm.dk