Region Midtjylland ejer en ejendom på en forurenet grund i Roslev. Huset bruges til at udvikle og afprøve nye metoder til undersøgelse og afværge.

Testhuset i Roslev

Facaden af en ældre ejendom

Region Midtjylland har siden 2019 ejet et hus på en forurenet grund i Roslev. Huset bliver brugt til at udvikle og afprøve nye metoder til at undersøge, oprense og måle forurening i huse på forurenede grunde.

Ejendommen Rybjergvej 3 i Roslev er fra 1963. Det er et et-planshus på 163 m2 på en 247 m2 stor grund. Huset var både renseri og bolig i perioden 1963-1973. På grund af tøjrenseriet er jorden og grundvandet forurenet med klorerede opløsningsmidler.

Da huset kom til salg i 2019, var det var billigere for Region Midtjylland at købe huset end at sikre indeklimaet for evt. nye beboere. Regionsrådet besluttede, at regionen kan bruge ejendommen som testhus i en periode på 5 år. Derefter skal det besluttes om ejendommen fortsat skal bruges som testhus.

Når testaktiviteterne i huset er færdige, skal det rives ned. Herefter vil det være muligt at teste nye metoder til at undersøge eller afværge forurening med klorerede opløsningsmidler i jord og grundvand.

Hvorfor har vi et testhus?

Almindeligvis er der nogen, der bor i eller bruger de bygninger, som regionen skal undersøge eller sikre mod problemer med forurening i indeluft på grund af forurenet jord eller grundvand ved ejendommene. Hensynet til bygningernes bruger betyder, at det er vanskeligt at lave ekstra tests, hvor der ikke allerede er dokumentation for effekten.

Regionen bruger hvert år mange millioner på undersøgelser, oprensninger og afværge. Testhuset er derfor en mulighed for at afprøve nye metoder og løsninger, der er bedre for borgernes sundhed og mere omkostningseffektive. I testhuset kan regioner, virksomheder og andre teste uden at genere beboere.

Det kan testhuset bruges til

Testhuset bliver brugt til forskellige udviklingsprojekter. Der har været et særligt fokus på at finde ud af, hvordan forureningen trænger ind i huset fra jorden og grundvandet.

Her er et par eksempler på projekter i huset:

  • Det bliver undersøgt, hvordan koncentrationen af forurening i indeluft i huset og i poreluften under gulvet varierer over tid. Fra april 2020 til april 2022 er indeluften målt hver 2. uge, og i poreluften under gulv hver 4. uge.
  • Forskellige metoder til at måle koncentrationen af klorerede opløsningsmidler og det kræftfremkaldende stof vinylchlorid er undersøgt forskellige steder i husets kloaksystemet.
  • Forsøg med direkte overførsel af data fra måleinstrumenter i testhuset til regionens it-netværk (Internet of Things, IoT). Der måles bl.a. temperatur, luftfugtighed og radonkoncentration.

Se oversigt over projekterne i testhuset.

Fakta om testhuset

Geologi

Ejendommen ligger i et morænelandskab skabt i forbindelse med istiden. De øvre glaciale lag varierer meget og består primært af smeltevandsaflejringer og moræneler. Flere begravede dale skærer igennem området. Adskillige forsyninger i området indvinder herfra.

Grunden ligger lige på kanten af en begravet dal der går fra sydøst mod nordvest. Lokalt er der fundet fyld til 0,7-3,6 meter under terræn. Under fyldet er fundet fint-mellemkornet sand til omkring fire meter under terræn og herunder er der svagt sandet silt til 12 meter under terræn.

Vandspejlet er 0,5-1,5 meter under terræn. Det er et terrænnært og delvist sammenhængende grundvandsmagasin. Vandet strømmer mod øst til nordøst. Grunden ligger uden for indsatsområde overfor grundvand.

Forureningen

På testhusets grund og i området omkring er der påvist jordforurening på op til 1,7 mg/kg PCE. I de fleste jordprøver er der ikke klorerede opløsningsmidler over detektionsgrænsen. Forureningskilden er primært under boligen, hvor der forventes at være højere koncentrationer.

I grundvandet er der målt op til 21.000 µg/l PCE, 340 µg/l TCE, 680 µg/l DCE og 62 µg/l vinylchlorid.

I poreluftmålinger uden for bygningen er der målt op til 22.000 µg/m3 PCE, og 1.500 µg/m3 TCE.

I poreluftmålinger under husets gulv er der målt op til 9.800 µg/m3 PCE, 100 µg/m3 TCE og 2 µg/m3 vinylchlorid. Der er kun målt indhold af vinylchlorid i én prøve ud af 198.           

I indeluften er der målt op til 42 µg/m3 PCE, 4,6 ug/m3 TCE, 18 µg/m3 DCE og 2,1 µg/m3 vinylchlorid.

Bag vandlåse i huset er der målt op til 180 µg/m3 PCE, 78 µg/m3 TCE, 215 µg/m3 DCE og 47 µg/m3 vinylchlorid.

I kloaksamlebrønde uden for huset er der målt op til 330 µg/m3 PCE, 99 µg/m3 TCE, 365 µg/m3 DCE og 140 µg/m3 vinylchlorid.

Vinylchlorid-indholdet i indeluften stammer sandsynligvis fra kloaksystemet, fordi der generelt ikke måles vinylchlorid i poreluftmålinger under gulv.

Besøg testhuset

Alle interesserede kan besøge testhuset. Besøg skal aftales med Region Midtjylland. Kontaktperson: Karin B. Nielsen (karin.nielsen@ru.rm.dk , telefon: 7841 1911)

Projekter i testhuset skal også aftales med Region Midtjylland.

Praktiske informationer:

  • Grunden er meget lille. Der kan parkere en bil på grunden, og eventuelle feltbiler foran huset. Der er øvrige P-muligheder indenfor 100 m.
  • Faciliteter: Der er vand, wc, køkken samt stole og bord. Der er dagligvarebutik ca. 100 m fra testhuset.
  • Der er målepunkter under gulv, målepunkter for indeluft og udereference, målepunkter bag vandlås og målepunkter i kloaksamlebrønde.
  • Filtersatte boringer. 
  • IoT-muligheder.
  • Situationsplaner for indeluft, kloak og poreluft kan fremsendes.