RESIST
Læs om projektet RESIST, som arbejder med at finde løsninger på klimarelaterede udfordringer som fx oversvømmelser.
Om RESIST
Havvandsstigninger og øget nedbør udgør i dag en risiko for oversvømmelse i lavtliggende områder. Formålet med projektet RESIST er at teste og implementere innovative løsninger og metoder, som kan være med til at løse nogle af de klimarelaterede udfordringer vi har i dag, fx oversvømmelser. Målet er at de deltagende regioner skal blive mere modstandsdygtige over for klimaforandringer.
RESIST, 'Regions for Climate Change Resilience through Innovation, Science and Technology', er et EU Horizon Missions projekt med 57 internationale partnere, som går på tværs af fire demonstrationsregioner i Europa.
Region Midtjylland deltager som demonstrationsregion. Sammen med VIA University College, Kystdirektoratet, NIRAS og Aarhus Universitet afprøver vi nye metoder til varsling, inddragelse og formidling af klimatilpasningsløsninger.
Arbejdspakker
I projektet samarbejder vi med flere midtjyske kommuner i arbejdspakker om forskellige initiativer:
- I Lemvig skal der etableres to demonstrationshuse, som skal vise alternative byggemetoder, som kan invitere vandet ind fremfor at det holdes ude bag diger og skodder. Ved hjælp af augmented reality til visualisering af fremtidens klima og landskab, giver husene et indblik i, hvordan vi kan tilpasse os at bo sammen med, ved eller på vandet. VIA University College er projektleder.
- NIRAS skal videreudvikle det samfundsøkonomiske beslutningsværktøj BEST Klimatilpasning. I dag er cost-benefit analyserne baseret på regnvand. I RESIST udvikles værktøjet til at integrere alle vandkilder og rekreative merværdier. Værktøjet testes sammen med kommunerne: Randers, Lemvig, Hedensted og Horsens.
- VIA University College skal opsætte IoT loggere til monitorering af det terrænnære grundvand uden for Bøvlingbjerg tæt på Lemvig samt i Juelsminde i Hedensted Kommune, med fokus på havets påvirkning på det terrænnære grundvand. Data fra grundvandsloggere indarbejdes i en varslingsapp, som kan forberede lokale borgere på risiko for højvandshændelser.
-
VIA University College udvikler to Extended reality (XR) løsninger i form af Augmented reality (AR). Den ene skal visualisere, hvordan interaktion mellem grundvand og havvand kan skabe oversvømmelser i et sommerhusområde i Juelsminde. Den anden løsning skal visualisere, hvordan Naturbaserede løsninger (NBS) kan bruges som et klimatilpasnings og rekreativt element i Horsens by. Aarhus Universitet og Region Midtjylland vil med udgangspunkt i AR løsningerne undersøge, hvordan denne teknologi kan påvirke dialogen med borgere og beslutningstagere.
Samarbejdspartnere i projektet
Ledende demonstrationsregioner
- Southwest Finland
- Central Denmark
- Catalonia
- Central Portugal.
De fire ledende regioner er parret med to sårbare regioner, som har mindre erfaring med klimaforandringer. De otte regioner er:
- Normandiet (Frankrig)
- Østmakedonien og Thrakien (Grækenland)
- Blekinge (Sverige)
- Zemgale (Letland)
- Puglia (Italien)
- Baixo Alentejo (Portugal)
- Vesteralen (Norge)
- Extremadura (Spanien).
Periode og tilsagn
Projektet løber fra 1. januar 2023 til 31. december 2027.