Her kan du læse spørgsmål og svar om Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse om ophævelse og hjemvisning af Region Midtjyllands Råstofplan 2020.
Ny behandling af Råstofplan 2020
Den 23. juni 2021 vedtog Regionsrådet Råstofplan 2020. Regionen modtog i 2021 og 2022 tre klager over planen. Den 7. august 2023 modtog Region Midtjylland afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet. Nævnet har ophævet Region Midtjyllands Råstofplan 2020 med tilhørende miljøvurdering. Det betyder, at råstofplanen skal behandles i regionen igen.
Det er derfor Råstofplan 2016, der er den gældende råstofplan for Region Midtjylland.
Miljø- og Fødevareklagenævnet har i klagesagerne fundet anledning til at behandle et forhold om påvirkning af Natura 2000-område nr. 52 der ligger ca. 850 m øst og ca. 1200 m nord for et udpeget råstofgraveområde Addit Syd i Horsens Kommune. Det centrale i nævnets afgørelse vedrører en væsentlighedsvurdering af planens mulige påvirkning af Natura 2000-området. Klagenævnet har ikke forholdt sig til klagesagernes øvrige klagepunkter.
Afgørelsen betyder, at Råstofplan 2020 nu er hjemvist i sin helhed til fornyet behandling i regionen trods det forhold at afgørelsen blot vedrører et ud af 25 miljøvurderede områder.
Det, at planen bliver hjemvist, kan have konsekvenser for indvindere og lodsejere.
Læs Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse.
Råstofplan 2020 er ikke længere gældende. Den skal revurderes med henblik på ny politisk behandling og vedtagelse.
Fra den 7. august 2023 er det Råstofplan 2016, der er gældende. Det er Råstofplan 2016, der danner plangrundlaget i behandling af ansøgninger om råstofindvinding i regionen.
Administrationen tager afgørelsen til efterretning og indarbejder den i sin fremtidige råstofadministration. Der er igangsat en proces, som involverer regionens udvalg og politikere med henblik på at klarlægge de næste skridt.
Når processen for det samlede videre planarbejde er endeligt klarlagt, og der er nyt, vil dette blive oplyst her på hjemmesiden.
Nej. Der er ikke klageadgang over klagenævnets afgørelse. Hvis Region Midtjylland vil have afgørelsen prøvet, er den eneste mulighed at prøve afgørelsen ved domstolene.
Nej. Råstofplan 2016 er endelig vedtaget den 28. september 2016, og klagefristen er udløbet.
Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse omfatter ikke ophævelse og hjemvisning af de allerede meddelte tilladelser, som bibeholdes.
Disse ansøgninger bliver vurderet som ansøgninger udenfor graveområde. Det gældende plangrundlag for behandling af ansøgninger er Råstofplan 2016.
Nej. Råstofplan 2016 er nu den gældende råstofplan og er Region Midtjyllands nuværende plangrundlag i behandlingen af ansøgninger om råstofindvinding.
Ja. Der administreres efter retningslinjerne fra Råstofplan 2016, indtil en ny råstofplan er vedtaget.
Ja. Det er muligt igen at søge om råstofgravetilladelse på områder, som er blevet udlagt i Råstofplan 2016, selvom de blev taget ud af Råstofplan 2020. Dette skyldes, at det nu er Råstofplan 2016, som danner plangrundlaget for behandling af ansøgninger om råstofindvinding. Regionen anbefaler at man tager kontakt til råstof-administrationen for nærmere vejledning.