Kultur for bæredygtig trivsel
Læs om projektet 'Kultur for bæredygtig trivsel' som undersøger kulturbranchens potentiale for at påvirke publikum i en mere bæredygtig retning.
Om projektet
I Region Midtjyllands kulturindsats ønsker vi at styrke kunsten og kulturens rolle i udviklingen af vores samfund. Det gælder også i forhold til den bæredygtige omstilling. Vi har derfor sat os for at undersøge kulturbranchens potentiale for at påvirke publikum i en mere bæredygtig retning.
I 2024-2025 sker det bl.a. igennem projektet 'Kultur for bæredygtig trivsel - skab grønnere kulturoplevelser, der flytter tanker, følelser og adfærd' i Midtjysk Kulturakademi. Heri vil vi undersøge, hvordan koblingen af kunstneriske og kulturfaglige metoder med adfærdspsykologien kan skabe grønnere kulturoplevelser, der både kan påvirke til mere bæredygtig adfærd og samtidig fremme gæsternes trivsel.
Projektet er skabt i samarbejde med Simon Elsborg Nygaard, som er ph.d. i bæredygtig trivsel.
Skræddersyede forløb og kulturoplevelser
Som en del af projektet er de to midtjyske kulturinstitutioner Naturkraft (Ringkøbing Fjord Museer) og Mærkværk (i samarbejde med Teaterhuset Filuren) blevet udvalgt til hver sit skræddersyede udviklingsforløb med Simon Elsborg Nygaard via en ansøgningsrunde.
Forløbene finder sted i efteråret 2024. De tager udgangspunkt i en konkret kulturoplevelse hos hver institution, og Simon Elsborg Nygaard vil samarbejde med institutionerne allerede i designfasen for at give de bedst mulige forudsætninger for at nå målsætningerne med oplevelserne.
I forløbet arbejdes der i to forskellige spor.
Spor 1: Hvordan skaber man bedre oplevelser, som samtidigt er mere bæredygtige?
Spor 1 arbejder med, hvad vil det sige at have en god kulturoplevelse, og hvordan den kan afvikles med et lavere klimaaftryk.
Spor 2: Hvordan bruger man sin kulturfaglighed og kunstneriske metoder til at fremme bæredygtig trivsel for gæsterne EFTER oplevelsen?
Spor 2 arbejder med, hvordan kulturfaglige metoder i samspil med forskning i bæredygtig trivsel kan bruges til at inspirere, motivere og påvirke gæster til at agere mere bæredygtigt efter kulturoplevelsen bl.a. ved at præsentere handlemuligheder gennem oplevelsen.
Konkret får hver af kulturaktørerne stillet 25 timer af Simon Elsborg Nygaards tid til rådighed, som de kan bruge efter eget ønske i arbejdet med de to spor.
Herudover skal begge udvalgte aktører indgå i en midtvejs-workshop og en afsluttende konference. Her vil de fremlægge elementer af pilotforløbet og modtage yderligere feedback og sparring fra Simon Elsborg Nygaard samt andre eksperter og kulturaktører.
Følgegruppe
For ansøgere, der ikke har fået tildelt plads på det skræddersyede forløb og andre interesserede kulturaktører i Region Midtjylland, er der mulighed for at følge udviklingen af projektet og resultaterne som en del af en følgegruppe.
Følgegruppen bliver blandt andet inviteret til midtvejs-workshop og den afsluttende konference, hvor den nyeste viden og erfaringer vil blive delt og diskuteret.
Hvis du er interesseret i at deltage i følgegruppen, kan du kontakte:
- Amalie Møller Christensen, kulturkonsulent i Region Midtjylland,
Mail: amachi@rm.dk, mobil: 24 75 37 95.
Samarbejdspartner
Simon Elsborg Nygaard, ph.d. i bæredygtig trivsel.
Periode og tilsagn
Projektet varer fra april 2024 til marts 2025.