Om projektet

Region Midtjylland ønsker at bidrage til at styrke fortællingen om erhvervsskolerne og øge trivslen for eleverne. Det er baggrunden for, at kultur- og uddannelsesteamet sammen har iværksat en ny indsats, hvor kunst og kultur bringes målrettet i spil i erhvervsskolernes hverdag og virkelighed.

Erhvervsuddannelserne har gennem mange årtier mistet popularitet og anerkendelse. Det har medført, at for få søger og gennemfører en erhvervsuddannelse. Elevtrivslen er helt afgørende for fastholdelse og gennemførsel af uddannelserne, og flere undersøgelser peger på, at elevtrivslen kan fremmes gennem fællesskaber og levende sociale studiemiljøer.

Derfor har Region Midtjylland iværksat en ny indsats, hvor erhvervsskoler og kulturinstitutioner kan samarbejde om at udvikle projekter og tiltag. Formålet er at styrke erhvervsskolerne gennem tilførsel af relationelle kompetencer og kreativitet til erhvervsuddannelsernes faglighed. For kulturaktørerne er erhvervsskolelever en spændende gruppe at arbejde med, da de typisk ikke er hyppige kulturbrugere.

Samarbejdspartnere i projektet

  • UC Holstebro
  • Slagteriet I/S
  • Herningsholm
  • Fermaten
  • Huset No7
  • Aarhus Tech
  • Institut for (X).

Periode

Projektet gennemføres i 2024-2025.

Nye samarbejder mellem kulturaktører og erhvervsskoler

Tømrer- og malerelever fra UC Holstebro har tilbragt en uge på Slagteriet, hvor de har kombineret håndværk, kultur og verdensmålene.

Indsatsen blev iværksat i efteråret 2023 med en kortlægning af eksisterende eksempler på samarbejder:

Læs 'Kortlægning af samarbejde mellem kulturaktører og erhvervsskoler' (pdf)

I efteråret 2024 er to pilotforsøg i gang i henholdsvis Herning og Holstebro, og planen er, at et samarbejde mellem Aarhus Tech og Institut for (X) følger i begyndelsen af 2025.

Herningsholm i samarbejde med Huset No7 og Fermaten

Herningsholm Erhvervsskole har iværksat samarbejde med to lokale kulturinstitutioner: Kulturhuset Huset No7 og spillestedet Fermaten. Sammen med Huset No7 er eleverne blevet tilbudt en række kreative kurser i deres fritid, der både udfordrer elevernes faglighed og giver et nyt rum for at opbygge sociale relationer. Med Fermaten har Herningsholm arrangeret en række kulturelle arrangementer på skolen, hvor de unge også selv får indflydelse på indholdet.

UC Holstebro i samarbejde med Slagteriet

Samarbejdet mellem UC Holstebro og kulturhuset Slagteriet er lagt direkte ind i undervisningen. Tømrer- og malerelever fra UCH har tilbragt en hel uge på Slagteriet, hvor de har kombineret håndværk, kultur og verdensmålene. Eleverne har arbejdet med at integrere genbrug af byggematerialer fra slagteriet for at skabe funktionelle og kreative elementer. Fra genanvendelse til design og byggefase – alt sammen med fokus på bæredygtighed og høj faglighed. Det er planen, at forløbet gentages i foråret 2025.

Paneldebat på Kulturmødet Mors 2024

Projektet var omdrejningspunkt for debatten "Kan kunst og kultur styrke erhvervsskolernes image og elevernes trivsel?" på Europæisk Kulturregions scene Lysskoven på Kulturmødet Mors 2024.

Panelet bestod af:

  • Bent Graversen, Formand for Udvalg for regional udvikling, Region Midtjylland
  • Anne Sophie Madsen, Kollegiedirektør for Fonden for Håndværkerkollegier
  • Jesper Broch Holm, Chef for Kvalitet, udvikling & læring ved Aarhus Tech
  • Jonas Larsen, Udviklingschef ved Institut for (X)
  • Søs Krogh Vikkelsøe, Leder af Kulturværftet Helsingør.
  • Moderator: Jonas ’Pindhund’ Hallberg, iværksætter, elektriker og kreativ chef for Smukfest.

Se video om projektet

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Midtjysk Erhvervsuddannelsesstrategi

Initiativet læner sig op ad ambitionen i Midtjysk Erhvervsuddannelsesstrategi, der understreger behovet for en ny fortælling om erhvervsuddannelserne. Forhåbningen er, at kulturinstitutionerne kan bidrage til at formidle et nyt narrativ om virkeligheden på erhvervsskolerne.

Læs mere om Midtjysk Erhvervsuddannelsesstrategi.