Se introduktion til portrætserien og find de øvrige afsnit her
1. Hvordan spiller jeres virksomhed/organisation ind i økosystemet for sundhedsinnovation/Life Science?
- Innovationsområdet er højt på dagsordenen for Aarhus Universitet. Vi har et strategisk fokus på at understøtte, ikke kun specifikt sundhedsinnovation, men innovation generelt. Vi søger samarbejde med den private sektor, og der er life science-industrien, på grund af dens størrelse i Danmark, en naturlig partner.
- Vi har også et uddannelsesmæssigt fokus på at give vores studerende nogle kompetencer indenfor det her område på tværs af universitetet. Vi har lige startet et initiativ med tværgående valgfag i innovation og entreprenørskab. Vi har også traditionelt haft studenteriværksætteri, hvor de studerende efter eget ønske og drive har kunnet lære at starte virksomhed op i et beskyttet miljø.
- De sidste tre år er innovation eksploderet helt vildt, især på biomedicinsk institut, hvor investorgrupper har tiltrukket venturekapital for over 800 millioner kroner til start-up firmaer. Så det fylder meget på fakultetet til daglig.
2. Hvilke barrierer for mere og bedre sundhedsinnovation/Life Science i den midtjyske region oplever I?
- Hele vores uddannelsesbaggrund indenfor det sundhedsvidenskabelige har ikke har været rettet mod et innovativt tankeset. Det har jo været rettet mod, at man fik nogle specifikke fagkompetencer til at løse de opgaver, der ligger i sundhedsvæsenet. Der har vi behov for at lave en uddannelsesmæssig indsats i forhold til de studerende.
- Der er også en barriere med den driftsoptimering, der har været i sundhedsvæsenet de sidste 20 år. Der er mindre fri tid i de fagprofessionelles hverdag til at kaste sig over den her type opgaver.
- Vi har et godt grundlag for sundhedsinnovation indenfor life science, men der mangler venturekapital og investorkapital for at blive et fuldt modent økosystem. Det er den modne life science-industri, og de store firmaer, som vi ikke har i Aarhus.
3. Hvad skal økosystemet for sundhedsinnovation/Life Science samlet kunne levere?
- Vi skal kunne levere en naturlig vekselvirkning mellem at være fagprofessionel, forsker og kliniker. Og gøre plads til at man kan bruge tid på et forskningsprojekt, der måske bliver til innovation. Vi skal kunne balancere mellem forskning og innovation.