20.12.2023

Grønne korridorer på tværs af kommunegrænser, hvor insekter og planter kan brede sig, uddannelse af "grønne helte", der sikrer biodiversitet på offentlige arealer, samt viden og værktøjer til landmænd og lodsejere, der vil skabe mere natur på egne arealer.

Sådan lyder tre eksempler fra det katalog af anbefalinger til styrket biodiversitet, som regionsrådet netop har drøftet og godkendt.

Anbefalingerne kommer fra det regionalpolitiske forum om biodiversitetskrisen. Forummet er etableret i erkendelse af, at biodiversitetskrisen er et vildt problem, der skal løses i fællesskaber og ikke kan løftes af en enkelt aktør.

Derfor har regionen samlet bl.a. ornitologer og biologer, landbrugs- og erhvervsorganisationer, Danmarks Naturfredningsforening, kommuner og mange andre til at give deres input til løsninger.

- 1.800 dyre- og plantearter er i fare for at uddø i Danmark – Det er helt bogstaveligt et vildt problem. Dyr og planter mangler plads - også i vores egen region. Men samtidig er der kamp om arealerne. Derfor er det godt, at en bred gruppe af aktører fra vores landsdel bidrager med deres forskellige erfaringer, så vi i samarbejde kan finde veje til at styrke biodiversiteten, mens vi også har øje for, at der skal være plads til fx vedvarende energi og fødevareproduktion. Det kræver helhedstænkning og samarbejde på tværs af sektorer og kommunegrænser, og det kan vi som region bidrage positivt til, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Afsætter 1,2 mio. kroner

Det regionale forum for biodiversitet har udformet et katalog med 12 anbefalinger, og regionsrådet har netop besluttet, at regionen aktivt skal bidrage til ni af dem.

Anbefalingerne indarbejdes i den reviderede regionale udviklingsstrategi. Og i 2024 investerer regionsrådet 1,2 mio. kroner fra udviklingsområdet til netop biodiversitetsindsatsen.

Tre politikere fra regionsrådet, Henrik Qvist (EL), Morten Flæng (S) Ib Bjerregaard (V), deltog i det regionalpolitiske forum om biodiversitet med sidstnævnte som formand.

- Idéerne blomstrer, når vi samler så mange mennesker med forskellige perspektiver på biodiversitet i samme rum. Alle har budt ind med viden og erfaringer og har fokuseret på, hvor vi kunne mødes og nå til enighed. Som politiker er jeg glad for, at det, vi nu går ind i, er på baggrund af anbefalinger fra et bredt partnerskab. I min optik øger det chancerne for, at vi når i mål med bedre biodiversitet i Midtjylland, siger Ib Bjerregaard.

Ud af egen rede

Det regionalpolitiske forum har mødtes tre gange i løbet af 2023, hvor deltagerne diskuterede udfordringer, drøftede fælles ambitioner og arbejdede med mulige konkrete indsatsområder.

Imellem møderne har deltagerne haft nogle arbejdsmøder, hvor man i samarbejde har fundet frem til de gode eksempler, der kunne arbejdes videre med.

- Normalt arbejder man med biodiversitet i egen rede og tænker kun på egne problemstillinger. I det regionalpolitiske forum har vi fået flere perspektiver på problemstillingerne. Det er meget komplekst at arbejde med biodiversitet, og der er mange aktører, der skal tilgodeses. Derfor er der brug for partnerskaber, hvor vi kan mødes og i fælleskab udvikle løsninger og forpligte os på tiltag, der fremmer biodiversiteten, siger Ole Sommer Bach, der som kurator i Randers Regnskov har siddet med i det regionalpolitiske forum.

Arbejdet i det regionalpolitiske forum om biodiversitet

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Fakta: Sådan vil Region Midtjylland engagere sig i anbefalingerne

  • Udvikle og starte et netværk med fokus på internationalt samarbejde for landmænd med fokus på videndeling og inspiration for at udvikle og implementere bæredygtige praksisser, der styrker biodiversiteten.

  • Understøtte udvikling af projekter og samarbejder i forhold til at etablere såkaldt "grønne korridorer" i Midtjylland i form af udpegede arealer, hvor insekter, dyr og planter får mulighed for at sprede sig. Herunder også at undersøge muligheden for at gøre brug af regionale råstofgrave og offentlige arealer til formålet.

  • Udarbejde et overblik over nuværende formidlingsprojekter og udbud af undervisning til drifts- og servicepersonale, der vedligeholder byens grønne områder, omkring biodiversitet i samarbejde med deltagere i regionalpolitisk forum.

  • Sikre at biodiversitetsunderstøttende pleje af arealer bliver en del af kravet i driftsudbud på udvalgte offentlige arealer i regionen.

  • Understøtte udarbejdelsen af en regional overvågningsplatform, så man løbende kan følge status og fremdrift på biodiversiteten i hele den midtjyske region.

  • Afsøge muligheder for at få finansiering til indsatser, der beskytter naturområder og fremmer biodiversiteten i Midtjylland. Det skal ske i samarbejde med deltagere fra det regionalpolitisk forum.

  • Undersøge mulighederne for at etablere et internationalt netværk omkring biodiversitet.

  • Gå i dialog med relevante ministerier om uhensigtsmæssigheder i den nuværende naturlovgivning på vegne af og i samarbejde med deltagerne i regionalpolitisk forum.

  • Sætte et pilotprojekt i gang, hvor man i et år indstiller græsslåning på en af Region Midtjyllands døgninstitutioner for børn og unge.

Læs det regionalpolitiske forums anbefalinger til arbejdet med biodiversitetskrisen.

Fakta: Vilde problemer og fælles løsninger i Midtjylland

  • Anbefalingerne er den foreløbige kulmination på arbejdet i regionalpolitisk forum om biodiversitetskrisen, hvor Region Midtjylland har inviteret en række kommuner, videninstitutioner, organisationer, virksomheder og unge fra regionens ungedemokratiprojektet SAMFUNDSFORMERNE til samarbejde.

  • Det regionalpolitiske forum om biodiversitetskrisen er det andet af i alt otte regionalpolitiske fora, der i partnerskab samarbejder om anbefalinger til konkrete løsninger og handlinger på otte vilde problemer.

  • Et vildt problem er et problem, der både er svært at afgrænse præcist og at løse samt sjældent kun har én Det er komplekse problemer, der kræver dialog og helhedsorienterede tilgange i partnerskaber, fordi de potentielle løsninger ofte griber ind i hinanden og risikerer at have modsatrettede effekter.

  • Ud over biodiversitetskrisen er der følgende regionalpolitiske fora:
    • Hvordan hjælper vi unge, der står udenfor? (afsluttet)
    • Hvordan får vi flere til at stige på? (i gang)
    • Hvor finder vi arbejdskraften? (i gang)
    • Hvordan mindsker vi forbruget? (foråret 2024)
    • Hvordan får vi arealer nok til den grønne omstilling? (foråret 2024)
    • Hvordan understøtter vi det gode liv på landet? (efteråret 2024)
    • Hvad gør vi, når vandet kommer? (efteråret 2024)
  • Når alle otte regionalpolitiske fora har afleveret deres anbefalinger i løbet af 2024/2025, bliver de indarbejdet i den kommende regionale udviklingsstrategi.

Læs mere om de vilde problemer og arbejdet med en ny regional udviklingsstrategi.