Arkil i gang med at udtage nogle af de i alt 200 prøver fordelt over hele det indspunsede område ved Høfde 42. Prøverne skal give svar på, præcis hvor meget rent sand, der kan fjernes inden oprensningen. Foto: Region Midtjylland.

08.11.2024

I de her uger er der aktivitet på Høfde 42. Som en del af forberedelserne til oprensningen er Arkil i gang med at bore, og samtidig bliver der søgt myndighedsgodkendelser. Sidstnævnte ser ud til at kunne forsinke opstart af oprensningen.

Entreprenørvirksomheden Arkil, der skal forestå oprensningen af kemikaliedepotet ved Høfde 42, er i oktober/november i gang med at udtage størstedelen af i alt 200 prøver fordelt over hele det indspunsede område ved Høfde 42. Som forberedelse til oprensningen skal Arkil vide, præcis hvor meget rent sand, der kan fjernes inden oprensningen.

- Nu er Arkil ved at kortlægge selve toppen af forureningen. Så når oprensning går i gang, ved vi, præcis hvor langt nede forureningen starter, forklarer Region Midtjyllands chef for jordforurening Morten Bondgaard.

Godkendelser trækker ud

Sideløbende er Arkil sammen med sine samarbejdspartnere i gang med at søge myndighedstilladelser, så arbejdet kan komme i gang. Seneste var vurderingen, at det ville tage 1,5-2 år fra kontraktindgåelse (maj 2024), men nu er meldingen fra Miljøstyrelsen starten af 2027 – vel at mærke hvis alt går efter planen.

Derudover er der mange godkendelser, der skal på plads til den store oprensning midt i naturen på Harboøre Tange.

- Vi skal igennem en total miljøkonsekvensvurdering af hele projektet. Vi skal flytte havdiget. Vi skal lægge gasrørledning ned som energi til opvarmning i renseprocessen. Vi skal have tilladelse til at lede renset spildevand fra processen ud i havet. Vi skal dokumentere, at projektet ikke påvirker de arter, der er udpegningsgrundlag for Natura 2000-området ved Knopper Enge, siger Morten Bondgaard.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) har sammen med formand for udvalget for Regional Udvikling Bent Graversen (V) skrevet til miljøministeren og ministeren for grøn trepart (som Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø hører under) i håb om, at der kan gøres noget for at fremskynde sagsbehandlingstiden for godkendelserne.

Video om forberedelserne

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Fakta om oprensning af Høfde 42

 

  • I slutningen af februar 2024 stod det klart, at Arkil A/S havde vundet EU-udbuddet ift. oprensning af kemikaliedepotet. WSP (DK) og Haemers Technologies SA (Belgien) er Arkils samarbejdspartnere på projektet. 
     
  • I slutningen af marts 2024 besluttede regionsrådet, at det ville indgå kontrakt med Arkil A/S, når den endelige finansiering var faldet på plads.
     
  • Den 15. april 2024 faldt aftalen om fordeling af midler fra ”det grønne råderum” på plads på Christiansborg. Med aftalen er der sikret den nødvendige økonomiske ramme på i alt 728 mio. kroner til oprensningen ved Høfde 42. Foruden midler fra staten giver Auriga Industries A/S (tidl. ejer af Cheminova og datterselskab under Aarhus Universitets Forskningsfond) et engangsbeløb på 125 mio. kroner til oprensningen.
     
  • Den 7. maj underskrev Region Midtjylland og Arkil kontrakten om oprensning.  
      
  • Læs mere om forureningen på og oprensningen af Høfde 42 på Regional Udviklings hjemmeside.