Region Midtjylland har i samarbejde med et bredt partnerskab udviklet en række anbefalinger, der skal hjælpe med at reducere forbruget i Midtjylland.

26.09.2024

Region Midtjylland har i samarbejde med et bredt partnerskab udviklet en række anbefalinger, der skal hjælpe med at reducere forbruget i Midtjylland. Region Midtjylland investerer 1 mio. kroner i at føre anbefalingerne ud i livet.

Vidste du, at der kræver 145 kg råmaterialer at producere en enkelt mobiltelefon? Eller at en t-shirt sluger hele 1.400 liter vand?

Vores forbrug har en massiv påvirkning på planetens ressourcer, og konsekvenserne ses i alt fra plastikøer i verdenshavene til ekstrem tørke og oversvømmelser.

Derfor nedsatte Region Midtjylland et regionalpolitisk forum, der har udarbejdet et katalog med anbefalinger til initiativer, der skal hjælpe med at nedbringe forbruget i regionen - både i koncernen, i organisationer og hos private – og dermed bidrage til en mere bæredygtig og cirkulær fremtid.

Regionsrådet har nu godkendt anbefalingerne, der spænder bredt fra reparation af tøj til at se mulighederne i eksisterende lovgivning og et beslutningsredskab til at understøtte helhedsorienterede grønne beslutninger.

- Forbruget af ressourcer – specielt i Danmark - er alt for højt, og det lægger et enormt pres på vores planet. På vores hospitaler har vi et stort forbrug, når vi behandler patienter, men Region Midtjylland skal være en del af løsningen. Vi kigger derfor indad, men som stor organisation har vi også et ansvar for at samle aktører, så vi sammen kan finde veje til at reducere forbruget, fremme genbrug og skabe smarte løsninger, der kan inspirere både regionalt, nationalt og internationalt, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Afsætter 1 mio. kroner til anbefalinger

Det regionalpolitiske forum om reduceret forbrug har udarbejdet syv konkrete anbefalinger, hvoraf Region Midtjylland tager teten på tre af dem og understøtter forummets øvrige aktører i at realisere resten.

Regionsrådet har besluttet at afsætte 1 mio. kroner til arbejdet med at realisere anbefalingerne, der vil blive indarbejde i den reviderede regionale udviklingsstrategi.

Tre politikere fra regionsrådet i form af Henrik Gottlieb Hansen (S) og Ib Bjerregaard (V) og Henrik Qvist (Ø) deltog i det regionalpolitiske forum om reduceret forbrug med sidstnævnte som formand.

- Det har været en fornøjelse at se, hvordan så mange forskellige aktører har bidraget med deres perspektiver i forummet. Vi burde være gået i gang for længe siden, og derfor er jeg glad for, at vi sammen har gjort arbejdet konkret. Jeg tror på, at vi med disse anbefalinger kan gøre en reel forskel i Midtjylland, siger Henrik Qvist, formand for det regionalpolitiske forum om reduceret forbrug.

Mindre forbrug kræver fælles løsninger

Det regionalpolitiske forum har mødtes flere gange i 2024 for at drøfte udfordringer og finde frem til konkrete indsatser til reduceret forbrug.

Udover regionsrådspolitikere består forummet af nogle af landets mest engagerede og vidende virksomheder, myndigheder og organisationer inden for bæredygtigt forbrug – bl.a. Concito, der var repræsenteret ved seniorkonsulent Charlotte Louise Jensen:

- Reduceret forbrug er svært, fordi vi forbruger konstant – når vi spiser, rejser, bygger om og køber tøj – og det er indlejret i alt, vi gør. Derfor er det afgørende, at vi får skabt gode muligheder for mere klimarigtige måder at leve og forbruge på. Og jeg er på mange måder optimistisk, fordi det regionalpolitiske forum har samlet mange forskellige aktører for at finde fælles løsninger på det store problem, som overproduktion og overforbrug er, siger hun.

Fakta: Sådan vil Region Midtjylland engagere sig i reduceret forbrug

Region Midtjylland ønsker at samarbejde om indsatser, som reducerer forbruget. Det skal bl.a. lykkes ved at fjerne strukturelle barrierer, fremme helhedsorienterede beslutninger, understøtte dialoger om (over)forbrug og integrere cirkulær økonomi i organisationer gennem uddannelse.

Fremover vil følgende principper være styrende for Region Midtjyllands arbejde med reduceret forbrug:

  • Region Midtjylland understøtter en innovativ tilgang til at reducere forbruget, som tager hensyn til planetens sundhed og menneskelig trivsel.
  • Region Midtjylland udvikler eksperimenterende løsninger og prøvehandlinger for at reducere private og organisationers forbrug og forebygge affald.
  • Region Midtjylland inddrager forskellige aktørers perspektiver i et bredt samarbejde for at udveksle ideer og viden om at reducere forbruget.

Reduceret forbrug og cirkulær økonomi er i forvejen et fokusområde for Region Midtjylland for at leve op til målene i regionens bæredygtighedsstrategi. Her er EU-projektet Circular Economy Beyond Waste, som Region Midtjylland er projektleder for, med til at sætte skub i den cirkulære omstilling i Danmark og bidrager til, at ingen produkter bliver til affald.

Læs det regionalpolitiske forums anbefalinger til arbejdet med reduceret forbrug.

Læs mere om arbejdet med en ny regional udviklingsstrategi.