Kvinde på blå cykel.
Karen Damsgaard-Bruhn fra Vitten i Favrskov Kommune prøver den nye elcykel, som Vitten netop har fået leveret af Region Midtjylland som led i et forsøg.

26.08.2024

De elektriske delecykler, som er en del af det et år lange projekt Delecyklen, er blevet taget godt i mod i landsbyerne i Region Midtjylland.

Formålet med projektet er at undersøge, om dele-elcykler kan fungere som et reelt alternativ til bilen i midtjyske landsbyer og landdistrikter.

Mange landsbyer på tværs af hele regionen udviste i foråret stor interesse for at deltage i projektet, og i sidste ende blev 27 landsbyer udvalgt af Region Midtjylland til at teste, om dele-elcykler kan bidrage til at reducere bilkørslen og skabe en mere bæredygtig transportløsning i områder, hvor offentlig transport ofte er begrænset.

- Det er klart, at de 27 el-delecykler ikke er en erstatning for kollektiv trafik, men det et forsøg i bestræbelserne på at finde ny transportformer og samtidig udvikle landsbyerne. Vi forventede jo 10-15 landsbyer, men den store interesse og mange gode ansøgninger fik os til at udvide projektet, så flere kunne være med. Det er jeg både glad for og stolt af, siger Bent B. Graversen (V), udvalgsformand for Udvalget for Regional Udvikling.

Delecykler kan måske erstatte bilturen

Ambitionen med projektet er, at delecyklerne vil blive en del af det lokale miljø og inspirere til nye måder at tænke transport på.

Projektet Delecyklen løber fra august 2024 og et år frem. Efter projektperioden vil de landsbyer, som formår at bruge cyklerne flittigt, få mulighed for at beholde dem permanent. For at opnå dette skal landsbyerne opfylde to ud af tre fastsatte kriterier:

  • Mindst 20 procent af landsbyens indbyggere eller mindst 20 borgere skal have benyttet cyklerne
  • Cyklerne skal være blevet booket mindst tre gange om ugen
  • Cyklerne skal have kørt mindst 1.000 km i løbet af året.

Med Delecyklen er ambitionen at kunne skabe en ny form for mobilitet i landsbyerne, som kan være med til at styrke fællesskabet og gøre det lettere for borgerne at klare de daglige transportbehov uden nødvendigvis at skulle ty til bilen.

Det næste års tid vil vise, hvordan landsbyerne tager imod denne nye mulighed, og om delecyklerne i sidste ende kan blive en fast del af hverdagen i de midtjyske landdistrikter.

Om Delecyklen

Fra august 2024 og et år frem tester Region Midtjylland om elcykler og ladcykler til deling kan være et alternativ til bilen i landsbyer og landdistrikter.

Læs mere om Delecyklen på delecyklen.rm.dk