Deltagere ved kick off møde i Malmø, som markerer starten på projektet Digital Health For All (DigiH4A9).

01.11.2024

Digital sundhed er fremtiden, og Region Midtjylland er med i nyt EU-projekt, der skal styrke udviklingen og udbredelsen af digitale løsninger til sundhedsvæsenet på tværs af landegrænser.

Et kickoff-møde i Malmø markerer starten på Digital Health For All (DigiH4A), der er et EU-finansieret projekt under Nordsø-interreg-programmet. Projektet samler, udover Region Midtjylland som dansk partner, ti andre partnere fra lande i Nordsø-regionen med formål om at fremme brugen af digitale sundhedsløsninger på tværs af landegrænser. Med en aldrende befolkning i Nordsø-regionen og en stigning i antallet med kroniske sygdomme kan digitale sundhedsløsninger være med til at mindske belastningen i sundhedsvæsenet.

Partnerne i DigiH4A vil gennem projektet fokusere på to grundlæggende udfordringer, der i dag eksisterer i udviklingen og anvendelsen af digitale sundhedsløsninger: opbygning af effektive veje for finansiering af digitale løsninger, og at opnå tryghed i brugen af løsningerne blandt patienter og sundhedsprofessionelle. Det vil man gøre ved at samarbejde med over 200 små og mellemstore virksomheder (SMV'er), der skal være med til at kortlægge nye finansieringsveje og metoder til at analysere løsningens potentiale.

- Vi skal blive bedre til at dele vores viden på området på tværs af EU-landene. Faktisk er det nødvendigt for os at rykke sammen i EU-bussen og arbejde på en fælles tilgang til, hvordan og hvornår de digitale sundhedsløsninger bliver taget i brug. Det stiller virksomhederne bedre, så de lettere kan komme ind på markedet på tværs af lande. Så undgår vi også, at de store tech-nationer som USA og Kina overhaler os indenom på vores eget marked, siger specialkonsulent Malou Munkholm fra Region Midtjyllands Team Sundhedsinnovation.

Fra Region Midtjylland deltager Malou Munkholm og Casper Larsen fra Team Sundhedsinnovation og Henrik Lauritzen, der er senioranalytiker i Digitalisering og IT i Region Midtjylland i projektet.

Kick-off i Malmø

Workshop om projektets aktiviteter.

Der var strålende efterårsvejr og stor entusiasme på menuen, da de elleve partnere samledes i Malmø for at skyde DigiH4A i gang. Og det var tydeligt at mærke begejstringen for projektets formål hos de deltagende, fortæller udviklingskonsulent Casper Larsen:

- Folk har en helt tydelig motivation for at komme i gang med projektet. Og jeg tror, at det er fordi, det giver rigtig god mening at begynde at tænke på tværs, når det handler om digitale sundhedsløsninger. Lige nu sidder en masse mennesker og arbejder på at udvikle forskellige digitale svar på samme udfordring i sundhedsvæsenet. Men det er jo tosset. Vi skal ikke opfinde syv dybe tallerkener, hvis det er nok med én. Og det er det, DigiH4A handler om. Vi skal finde ud af, hvordan vi arbejder smart med udbredelsen af digitale sundhedsløsninger, som vi kan bruge i Danmark såvel som i de andre EU-lande.

Behov for viden om sundhedsvæsenet

Med stor erfaring inden for digitale sundhedsløsninger spiller Region Midtjylland en central rolle i projektet. Regionen fungerer som talerør for sundhedsaktører og bidrager med viden om behov og udfordringer i sundhedsvæsenet. Derudover har regionen et stærkt netværk og stor ekspertise inden for områder som digitalisering og datasikkerhed.

- Det hospitalsnære perspektiv på projektet er vigtigt, så vi arbejder ud ad en tangent, der giver mening i mødet med patienterne og de sundhedsprofessionelle. Vi skal samtidig have øje for, at det er løsninger, der kan forvaltes i regionernes it-organisering, siger senioranalytiker Henrik Lauritzen.

Regionens rolle supplerer de vigtige perspektiver, som de andre partnere kommer med fra fx vidensinstitutioner og innovationsaktører.

Næste skridt på vejen

Partnerne kan se frem til mange milepæle undervejs i projektet og gennem de tre arbejdspakker, som DigiH4A er bygget op omkring.

Med kick-offet i Malmø er projektet for alvor søsat, og de næste skridt for partnerne bliver at planlægge aktiviteterne i de forskellige arbejdspakker.

Region Midtjylland står for at arrangere seminarer i anden halvdel af 2025. Seminarerne, der skal afholdes i partnerlandene, vil være en mulighed for, at virksomheder, sundhedsprofessionelle, beslutningstagere og øvrige interessenter mødes for at samle aktørerne om at finde løsninger på, hvordan digitale løsninger bliver en større del af sundhedsvæsenet.

- Det præcise format skal vi i gang med at udvikle. Og her håber vi at kunne inddrage flere af de organisationer og klynger, der arbejder med SMV’er fra sundheds- og it-området. Det vi helt sikkert ved er, at seminarerne vil være centrerede om reelle udfordringer i vores sundhedsvæsen, fortæller Malou Munkholm.

Når Region Midtjylland har afprøvet og fundet det rette format for seminarerne, er ambitionen, at de andre partnere i projektet skal kunne kopiere konceptet. På den måde kan gruppen indsamle viden fra mange forskellige SMV’er til en fælles pulje. Og den viden skal så danne grundlag for det videre arbejde i projektet.

Følg med i arbejdet

Hvis du er interesseret i at følge med i projektets udvikling, de løbende milepæle og konklusioner, kan du holde dig orienteret på hjemmesiden og på LinkedIn. Her vil løbende blive delt information om kommende seminarer og videndeling fra projektets partnere.

- Vi vil meget gerne i dialog med nationale aktører på området, og vi kommer løbende til at række ud til både virksomheder og andre relevante aktører med invitationen om at deltage i dialogen om fremtidens digitale sundhedsløsninger, fortæller Casper Larsen.

Følg med på projektets hjemmeside

Følg med på LinkedIn

Fakta om DigiH4A

Kort om DigiH4A

DigiH4A løber fra 1. oktober 2024 og tre et halvt år frem.

Projektets samlede budget lyder på 31,29 mio. kr., og Region Midtjyllands andel udgør godt 3 mio. kr., hvoraf de 60% finansieres af EU Interreg Nordsøen.

Partnerne i DigiH4A

  • Innovation Skåne (Projektleder (Sverige))
  • Inland Norway University of Applied Sciences (Norge)
  • Flemish Institute for Technological Research (VITO) (Belgien)
  • Karlstad University (Sverige)
  • HAWK University of Applied Sciences and Arts Health (Tyskland)
  • Region Midtjylland (Danmark)
  • National eHealth Living Lab (Holland)
  • Hamburg Ministry of Social Affairs (Tyskland)
  • Sahlgrenska Science Park (Sverige)
  • Biotech Santé Bretagne (Frankrig)
  • Eurasanté – Health Cluster (Frankrig)

De syv lande i Nordsø-regionen er

Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Holland, Frankrig og Belgien

Kontaktpersoner

  • Malou Munkholm, Specialkonsulent, Region Midtjylland, Team Sundhedsinnovation, malou.munkholm@ru.rm.dk
  • Casper Larsen, Udviklingskonsulent, Region Midtjylland, Team Sundhedsinnovation, casper.larsen@ru.rm.dk
  • Henrik Lauritzen, Senioranalytiker, Region Midtjylland, Digitalisering og IT, heklau@rm.dk