Regionsrådet i Region Midtjylland har i dag besluttet, at regionen er klar til at indgå kontrakt om oprensning af generationsforureningen ved Høfde 42.

Foto: Frederik Grønfeldt Ahrenkiel, Region Midtjylland.

20.03.2024

Regionsrådet i Region Midtjylland har i dag besluttet, at regionen er klar til at indgå kontrakt om oprensning af generationsforureningen ved Høfde 42. Forudsætningen er dog, at staten beslutter at bevilge de resterende midler, der skal til for at gennemføre oprensningen. Der er brug for en budgetramme på 728 mio. kroner.

Region Midtjylland indgår kontrakt med entreprenørvirksomheden Arkil A/S, som har vundet EU-udbuddet på oprensning af det gamle kemikaliedepot ved Høfde 42 på stranden mellem Thyborøn og Harboøre.

Arkil A/S havde lige som Fortum Waste Solutions A/S og Krüger A/S budt på opgaven. Alle tre virksomheder levede op til kravene, og Arkil A/S scorede samlet set bedst i evaluering af tilbuddene ud fra de krav og kriterier, der var og har derfor vundet udbuddet.

- Nu har vi en vinder af udbuddet, og i regionsrådet vil vi lige som alle andre bare gerne have oprensningen i gang. Så vi håber, at der hurtigst muligt kommer en sikkerhed fra Christiansborg for, at der er penge til oprensningen, så vi kan komme i gang og ikke endnu en gang mister momentum. Så snart vi kan skrive under, kan Arkil gå i gang med at søge de nødvendige tilladelser, som jo også tager tid, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Samlet pris på 728 mio. kroner

Med Arkils tilbud på opgaven og de udgifter, regionen som bygherre kan få, er det vurderet, at der behov for en økonomisk ramme på 728 mio. kroner. I det beløb er der taget højde for usikkerheder, der kan opstå, på samme måde som der lægges budgetter for større statslige anlægsprojekter.

- Oprensning af Høfde 42 kommer til at koste omkring det dobbelte af, hvad der i første omgang var afsat. Det oprindelige beløb var et skøn, der var sat i en anden global tid, og uden oprensningsopgaven havde været i udbud. Nu ved vi, at vi mangler 378 mio. kroner. Men i det beløb er der jo så taget højde for en lang række usikkerheder, for det vil ikke være rimeligt, hvis vi løbende skal bede Folketinget om nye penge, hvis det på nogen måde kan undgås, siger formand for udvalget for regional udvikling Bent Graversen (V). 

I finansloven for 2023 var der en særskilt hensigt om, at en fordyrelse af Høfde 42-oprensningen kan finansieres med midler fra Folketingets "grønne råderum".

Pengene kan være på vej

I december 2023 skrev Anders Kühnau til finansministen og miljøministeren for at minde dem om behovet for penge til Høfde 42-oprensningen. Danske Regioner har ligeledes kontaktet ministrene, da det generelt har vist sig at være dyrere at gennemføre oprensning af Danmarks generationsforureninger.

- Jeg er meget optimistisk. I sidste uge skrev finansministeren og økonomiministeren til os, at de har bemærket vores behov for flere penge, og at forhandlingerne om pengene fra det grønne råderum er i gang netop nu. Jeg er sikker på, at de er lige så optaget af, at vi kommer i gang med at få ryddet forureningen op, som vi er, siger Anders Kühnau.

Når kontrakten er indgået, kan Arkil begynde arbejdet med at sikre miljøgodkendelser mv. Det er nødvendigt, før man kan etablere anlægget, og oprensningen kan sættes i gang. Hvis finansieringen falder på plads snarest, vil oprensningen formentlig være gennemført i 2030.

Læs mere om EU-udbuddet i pressemeddelelse fra den 22. februar 2024.

Se punktet på regionsrådets dagsorden den 20. marts 2024.

Fakta - Om Høfde 42

  • Cheminovas deponering af kemikalieaffald ved Høfde 42 på Harboøre Tange skete i 50’erne og 60’erne med tilladelse fra staten, som også selv deponerede kemikalieaffald på stedet. Opgaven for oprensningen er placeret ved Region Midtjylland.
  • Kemikaliedepotet på Høfde 42 blev i sommer/efterår 2006 indkapslet med en 600 meter lang og 14 meter dyb jernspuns, der sikrer Vesterhavet mod udsivning af forurening. Spunsvæggen blev finansieret af Ringkjøbing Amt og staten.
  • Det er vurderet, at kemikaliedepotet i dag indeholder over 100 tons forurenende stoffer, herunder 7 tons kviksølv. Størstedelen af forureningen består af stoffet parathion, der bl.a. har været brugt til insektbekæmpelse i landbruget.
  • Se mere på www.generationsforurening.dk og www.harboøretange.rm.dk

Kontakt