Billede af en mand, en kvinde og en lille pige. De står med et byskilt, hvor der står Gjerrild. De har lige modtaget Region Midtjyllands landsbyrpris.

23.04.2025

Region Midtjyllands Landsbypris går i år til Gjerrild, en landsby med cirka 400 indbyggere i Norddjurs Kommune, som har formået at skabe et livskraftigt og inkluderende lokalsamfund. Den lokale ånd, hvor både historie og nutid smelter sammen, gør landsbyen til noget helt særligt. Med en stærk frivillighedskultur og fokus på fællesskab har Gjerrild vist, hvordan en landsby kan blomstre ved at give nyt liv til gamle traditioner i moderne rammer.

Gjerrild er indstillet til prisen af LAG Djursland og blev udvalgt blandt 14 kandidater fra hele regionen. Fem landsbyer nåede finalen på baggrund af vurderinger fra et fagligt panel.

Prisen blev uddelt af Regionsrådet i Region Midtjylland og anerkender lokalsamfund, hvor borgerne aktivt engagerer sig i at skabe fremtidens landsbyer.

– Vi ønsker at anerkende de landsbyer, der formår at skabe livskraftige fællesskaber og samtidig tager ansvar for deres egen fremtid. Gjerrild er et fantastisk eksempel på, hvordan et stærkt lokalsamfund kan balancere tradition og innovation. Et godt eksempel er byens købmand, som ejes af borgerne i fællesskab. Butikken drives af flere købmænd og frivillige, der hjælper med alt fra vareopfyldning til vedligeholdelse – det viser et sjældent og stærkt lokalt ejerskab, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Ved regionsrådsmødet onsdag deltog repræsentanter fra Gjerrild, som var både stolte og glade over hæderen – og de 150.000 kroner til videre udvikling, der følger med.

- Det er en kæmpe anerkendelse for vores arbejde i Gjerrild. Vi har altid haft et stærkt fællesskab, men det er gennem samarbejde og frivilligt engagement, at vi har formået at udvikle vores landsby. Prisen giver os både stolthed og mod på at fortsætte med at skabe en landsby, hvor vi både bevarer det, der er godt, og omfavner nye idéer til fremtiden, siger Philip Theut Stehr-Nielsen, Formand for Gjerrild og Omegns Borgerforening.

Fem landsbyer i finalen

Udover Gjerrild nåede disse landsbyer finalen:

  • Røgen, Favrskov Kommune
  • Kloster, Ringkøbing-Skjern Kommune
  • Gl. Rye, Skanderborg Kommune
  • Gludsted, Ikast-Brande Kommune

Læs mere om vinderen og de øvrige finalister og se deres præsentationsvideoer.

Grønt fællesskab vinder initiativpris

Sammen med Landsbyprisen uddeles også Landsbyinitiativet – en pris, der hylder nytænkende og lokalt forankrede projekter, som skaber udvikling i landsbyer. Prisen på 25.000 kroner går i år til vedvarende energi fællesskab Østdjurs i Syddjurs Kommune.

Initiativet samler fem landsbyer om at etablere et borgerdrevet energifællesskab, hvor lokale vindmøller skal levere bæredygtig strøm til områdets cirka 550 beboere. Projektet er båret af stærkt lokalt engagement og bygger bro mellem borgere, professionelle rådgivere, kommune og investorer.

- VE-fællesskabet Østdjurs er et stærkt eksempel på, hvordan små samfund kan tænke stort og konkret bidrage til den grønne omstilling. Med både ambition og lokal handlekraft skaber initiativet værdi, der rækker langt ud over de enkelte landsbyer. Og så er det en særlig styrke, at et eventuelt overskud enten kan bruges til nye investeringer i fællesskabet eller gå til almennyttige formål i lokalområdet – det sikrer, at gevinsten kommer borgerne til gode, siger Bent B. Graversen, formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Sidste gang priserne uddeles

Det er samtidig sidste gang, Region Midtjylland uddeler Landsbyprisen og Landsbyinitiativet. Fra 2026 har Regionen ikke adgang til at arbejde med en selvstændig landdistriktsindsats. Regionen vil naturligvis fremadrettet fortsat arbejde med land-by perspektiver i opgaver som kollektiv trafik og mobilitet, jordforurening, råstoffer, uddannelse, sundhed mv.