Nye bæredygtighedsaftaler styrker den bæredygtige omstilling i Region Midtjylland
Region Midtjylland har indgået nye bæredygtighedsaftaler med alle enheder. Aftalerne skal sikre, at der sættes handling bag bæredygtighedsstrategiens mål.
02.04.2025
Som den første region i Danmark indførte Region Midtjylland sidste år forpligtende bæredygtighedsaftaler for at accelerere omstillingen til et mere bæredygtigt sundhedsvæsen.
De nye to-årige aftaler bygger videre på erfaringerne fra den første aftaleperiode og gælder for regionens hospitaler, Socialområdet, Psykiatrien, Regionsapoteket, Præhospitalet, midtVask samt stabe og sportovholdere – herunder bl.a. regionshusene.
Bæredygtighedsaftalerne spiller en vigtig rolle i at accelerere arbejdet med at realisere målene i Bæredygtighedsstrategien, der sigter mod at gøre Region Midtjylland som virksomhed cirkulær i 2030 og CO2-neutral i 2050.
- Bæredygtig omstilling af en arbejdsplads af Region Midtjyllands størrelse kræver en målrettet og strategisk indsats på tværs. Med de nye bæredygtighedsaftaler for 2025-2026 fortsætter vi den bæredygtige omstilling med endnu mere handling, og vi bygger videre på den viden og de erfaringer, vi fik med aftalerne fra sidste år. Det er en stor opgave, men vi er godt i gang, og vi fortsætter, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for regionen Udvalg for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg.
Beregninger baseret på Region Midtjyllands seneste klimaregnskab viser, at regionen har opnået næsten to tredjedele af sin målsætning om at reducere det samlede CO2-aftryk med 67 procent fra 2018 til 2030. Fremgangen skyldes primært den grønne omstilling i resten af samfundet samt et lavere omfang af internt nybyggeri.
Alle tager del i den bæredygtige omstilling
De 11 bæredygtighedsaftaler forpligter alle regionens enheder til at arbejde med bæredygtighed inden for fire centrale områder: Cirkulær økonomi; el, vand og varme; logistik, transport og mobilitet samt social ansvarlighed.
Aftalerne er udviklet i tæt samarbejde mellem kontoret Koncern Bæredygtighed, medarbejdere fra hospitalerne og enhederne samt de ansvarlige for hver af de fire spor i Bæredygtighedsstrategien.
Alle enheder i regionen skal arbejde med både selvvalgte og obligatoriske indsatsområder, der er udvalgt på baggrund af dokumenteret effekt og mulighed for implementering på tværs af organisationen, fortæller koncerndirektør Anders Kjærulff:
- Vi ønsker at tage aktivt ansvar for at drive vores sundhedsvæsen på en måde, der ikke forringer livskvaliteten for kommende generationer. Det er en omfattende opgave, men når alle regionens enheder arbejder mod det samme mål, kan vi skabe stor effekt. Vi har allerede set, hvordan små justeringer i den daglige drift kan have stor betydning, og de nye bæredygtighedsaftaler sikrer, at vi fortsat har fokus på de områder, hvor vi ved, at vi kan gøre en forskel, siger han.
Udover de nye bæredygtighedsaftaler arbejder regionen med en opdatering af den eksisterende bæredygtighedsstrategi, mens værktøjet Bæredygtighedskataloget og bæredygtighedskonsulenter på alle hospitaler og enheder bidrager til øget bæredygtighed i hverdagen.
Citater fra hospitalerne
Mette Fjord Nielsen, sygeplejefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt:
- I Hospitalsenhed Midt ser vi frem til at intensivere vores bæredygtighedsindsats gennem de nye bæredygtighedsaftaler. Klimaændringerne er tydelige både lokalt og globalt, og det er afgørende, at vi øger tempoet i vores omstilling. For os handler bæredygtighed ikke kun om at reducere affald og forbrug, men også om at sikre optimal behandling og tage vare på vores medarbejdere. Aftalerne giver os et solidt fundament, så vi kan handle effektivt og lære af hinanden undervejs.
Rikke Degn, sygeplejefaglig direktør, Regionshospitalet Gødstrup:
- På Regionshospitalet Gødstrup ser vi bæredygtighedsaftalerne som retningsgivende for at kunne målrette hospitalets indsats, og aftalerne er meningsskabende for ledere og medarbejdere i forhold til at kunne omsætte ambitioner til handling. Aftalerne tydeliggør, at bæredygtighed ikke er et individuelt projekt, men en regional indsats, som de ansatte ved Regionshospitalet Gødstrup skal bidrage til, for at målsætningerne med aftalerne kan indfries.
Thomas Balle Kristensen, hospitalsdirektør, Aarhus Universitetshospital:
- Hospitaler har en stor påvirkning på klimaet, fordi vi bruger meget energi og forbruger mange varer. Derfor har vi som en stor samfundsinstitution et ansvar for at begrænse vores aftryk på miljø og klima. På Aarhus Universitetshospital arbejder vi målrettet med klimaindsatser ved at reducere forbrug og spild for eksempel ved at skifte fra engangs- til flergangsløsninger og dermed reducere brugen af ikke-sterile engangshandsker, lejepapir og engangsudstyr. Med bæredygtighedsaftalerne accelerer vi nu indsatsen.
Henning Voss, hospitalsdirektør, Regionshospitalet Horsens:
- På Regionshospitalet Horsens sætter vi ambitiøse bæredygtighedsmål og når dem hurtigt takket være bred opbakning fra afdelingerne. Vores flade struktur, hvor bæredygtighed er forankret i driften, skaber en dynamik, der gør det muligt for medarbejderne hurtigt at omsætte mål og ideer til handling. De nye bæredygtighedsaftaler giver os et stærkt rygstød og sætter bæredygtighed endnu tydeligere på dagsordenen.
Henrik Larsen, hospitalsdirektør, Regionshospitalet Randers:
- På Regionshospitalet Randers er bæredygtighed en integreret del af vores daglige drift og ledelsesansvar på linje med økonomi og kvalitet. Det handler om et ansvarsbevidst forbrug af ressourcer i bred forstand. Med de nye bæredygtighedsaftaler fremmes de fælles indsatser og målsætninger på tværs af regionen og skaber fremdrift i vores arbejde. Derfor er bæredygtighed ikke længere blot et projekt på Regionshospitalet Randers, men en holdning.
Fakta om bæredygtighedsaftalerne
- Aftalerne gælder for 2025 og 2026 og omfatter alle regionens 11 enheder - herunder hospitalerne, Psykiatrien, Socialområdet, Regionsapoteket, Præhospitalet, midtVask, stabe og sportovholdere.
- Bæredygtighedsaftalerne er bygget op omkring fire spor, som er cirkulær økonomi; el, vand og varme; logistik, transport og mobilitet samt social ansvarlighed.
- Hver enhed arbejder med både obligatoriske og selvvalgte indsatsområder. Begge indsatser er udvalgt på baggrund af dokumenteret effekt og mulighed for implementering på tværs af enhederne.
- Enhederne har selv valgt mindst tre indsatser inden for cirkulær økonomi, der passer til deres specifikke fokusområder.
- Aftalerne evalueres løbende og tilpasses regionens Bæredygtighedsstrategi, som revideres i 2025.