Energiregnskaber for kommuner

Region Midtjylland laver energiregnskaber for kommunerne hvert andet år.

Energiregnskaberne viser bl.a.:

  • kommunernes energiforbrug og energiproduktion på et geografisk niveau
  • kommunernes produktion af vedvarende energi
  • hvor mange bygninger der er opvarmet med fjernvarme.

Regionens rolle

Region Midtjylland har en koordinerende rolle, og har, som en del af DK2020-projektet, vejledt og hjulpet kommunerne med at udvikle lokale klimahandleplaner. Data fra energiregnskaberne bliver brugt til at udarbejde klimahandleplanerne. Energiregnskaberne er også et vigtigt værktøj i den kommunale strategiske energiplanlægning.

Energiregnskaberne er lavet i overensstemmelse med Energistyrelsens vejledning til strategisk energiplanlægning i kommunerne.

I 2020 blev der lavet en tilbageskrivning af energiregnskaberne til 1990. 1990 er basisåret for den nationale målsætning om 70 % reduktion af CO2-udledning i 2030.

Klimaregnskaberne fra 2018 er integreret i regnearket. Grafer og tabeller kan derfor kombineres med resultaterne fra det opdaterede energiregnskab fra 2020.

Region Midtjylland Energiregnskab 1990-2020.

Klimaregnskaber for kommuner

Klimaregnskaberne er en videreudvikling af energiregnskaberne. Det er opgjort samlet for Midtjylland som geografisk område og på kommuneniveau geografisk.

Klimaregnskabet er sektoropdelt for drivhusgasserne kuldioxid (CO2), metan (CH4) og lattergas (N2O) for følgende sektorer:

  • landbrug, skovbrug og anden arealanvendelse
  • affald og spildevand
  • industrielle processer og produktanvendelse.

Klimaregnskaberne er et vigtigt redskab for den kommunale strategiske energiplanlægning og bruges bl.a. i forbindelse med udarbejdelse af klimahandleplaner. Klimaregnskaberne viser, hvor kommunerne skal sætte gang i tiltag for at nedbringe kommunens samlede CO2 udledning.

Regnskabet er opbygget med det nationale klimaregnskab og FN's retningslinjer som forbillede.

Region Midtjylland - Samlet regnskab 2018.xlsx